CİNSEL TERAPİ

Cinsel terapi nedir?

Cinsel hayatında problem olan birey veya çiftlere,bu konuda eğitim almış uzmanlar tarafından uygulanan yapılandırılmış bir terapi şeklidir.Cinsel işlev bozukluklarından dolayıbozulan ruhsal dengeyi sağlamak,yeniden cinsel eğitim vermek,çiftlerin veya bireylerin kendilerini tanımalarını sağlamak,cinsel çatışmaları çözümlemek,bu çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri azaltmak,çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip olgunlaştırmak için kullanılan tüm teknik ve yöntemlere cinsel terapi denir.

Cinsel terapist kimdir?

Bireylerle,gruplarla,çiftlerle veya ailelerle onların cinsel ve ruhsal problemlerine çözüm getirmeleri için işbirliği içinde çalışan kişilerdir.Hekim,psikolojik danışman,psikolog gibi kişiler eğitim aldıktan sonra cinsel terapist olabilirler.

Cinsel terapi nasıl yapılır?

Öncelikle danışanların cinsel sorunlarının kaynağı araştırılır.Çünkü cinsel işlev bozuklukları sosyokültürel baskılar,cinsellikle ilgili bilgi eksikliği,bir psikiyatrik hastalık sonucu, çarpıtılmış ve olumsuz düşünceler veya basit bir stres durumundan kaynaklanabilir. Cinsel soruna yol açan faktörler tesbit edildikten sonra,seanslar sırasında edinilmesi sağlanan yeni bakış açısının gerçek cinsel hayata nasıl aktarılacağı konusunda danışmanlara ev ödevleri verilir.Örneğin; vajinismusta vajinanın kasılmasını engelleyici kademeli ödevler,cinsel istek bozukluklarında isteği artırıcı ödevler gibi. Ev ödevlerinin yapılmasını engelleyen kaçınma davranışlarının altında otomatik düşüncelerin yattığı unutulmamalıdır. Cinsellikle ilgili düşünceler bazen o kadar alışkanlık haline gelir ki,aklımızdan geçip gittiklerinin farkına bile varmayız.Bu yüzden onlara “otomatik düşünceler” denir.Bunlar genellikle cinsellikle ilgili üzüntü,suçluluk,kaygı,öfke,utanma gibinegatif düşüncelerdir.Cinsel terapide danışanlara bu negatif düşüncelerden kurtularak hayata ve cinselliğe nasıl daha uyumlu bir bakışla yaklaşabilecekleri öğretilir.Bu süreçte danışanlar “kendine yardım tekniği” konusunda bilgilendirilir ve kendilerini geliştirirler.

Cinsel Terapide ilk görüşme

İlk görüşme çok önemlidir.Tam bir değerlendirme gerekir.Terapist,önce danışanlarla ayrı ayrı görüşür.Geçmiş cinsel yaşam özellikleri,mastürbasyon,ilk cinsel birleşme,eşli cinsel etkinlikler incelenir.Bireyin genel sağlık durumu,kronik hastalık,kullandığı madde ve/veya ilaçlar sorgulanır.Cinsel sorunun ne zaman ve ne şekilde başladığı,nasıl değişiklikler gösterdiği,o güne kadar olan tedavi girişimleri ve bunların sonuçları incelenir.İlk görüşmede danışanlar ve terapist arasında güven duygusunun oluşması terapinin devamlılığı ve başarısı açısından çok önemlidir.

Cinsel terapi kaç seanstır?

Genellikle ortalama 10 seanslık bir tedavi programı hazırlanır.Fakat süreler danışanların gereksinimine göre uzayabilir veya kısalabilir.Her seans ortalama 1 saattir

Cinsel terapinin kullanıldığı yerler

Cinsel isteksizlik,Vajinismus,orgazm problemleri,disparoni(ağrılı cinsel ilişki)

Cinsel terapide başarı

Çiftin tedaviye uygunluğu,düzelme isteği ve çabasına bağlıdır.Kişisel isteklerimizi ve ihtiyaçlarımızı doğru tanımlayıp gerçek cinsel kimliğimizi ortaya koyduğumuzda mutlu bir

cinsel yaşama sahip olma şansımız artacaktır.

Cinsel terapinin avantajları nelerdir?

Cinsel terapi ile cinsellik utanılacak bir sorun olmaktan çıkmıştır.Cinsel terapi acil bir durum değildir,çiftin genel yaşamının uygun olduğu,cinsel yaşamlarına odaklanabilecekleri herhangi bir zamanda yapılabilir.

CİNSEL İSTESİZLİK

Cinsel istek nedir?

Kişinin karşı cinsle ilişkiye girme arzusudur.Olası çekici cinsel partnere yönelik dikkatin olması,yazılı veya görsel erotik materyallere karşı ilgi,cinsel içerikli fanteziler kurma,cinsel etkinlikle ilgili arzuların farkında olunmasıdır. Bir partnerle cinsel ilişkiye girmeyi istemektir.Görme,koklama,işitme,dokunma ,tatma,düşünce ve duygular cinsel isteği oluşturur.

Cinsel isteksizlik nedir?

Yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen cinsel fantezilerin ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması veya hiç olmaması,cinsel arzu duyulmaması durumudur.

Cinsel isteksizliğin tipleri nelerdir?

1. Primer cinsel isteksizlik: Ergenlik döneminde başlar.

2. Sekonder cinsel isteksizlik:Cinsel sorunu olmayan bir kadının hayatının herhangi bir evresinde cinsel açıdan isteksizleşmesidir.

Cinsel isteksizlik ne sıklıkta görülür?

Kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Kadınların ortalama %33’ünde görülür.

Cinsel isteksizliğin nedenleri nelerdir?

1. Fiziksel faktörler:Yaşlanma ve menopoz,uzun süre cinsel ilişkiye girmeme,bazıilaçlar,alkolizm,böbrek karaciğer ve kalp yetmezliği,yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar,multipl skleroz,rahmin ameliyatla alınması,emzirme dönemi,vajinal enfeksiyonlar

2. Psikolojik faktör:Vajinismus,aşırı stres,eşler arası çatışma ve geçimsizlikler,evlilik problemleri,beden şekli ile ilgili kaygılar,anksiyete ve depresyon,yas süreci Kadınların yaklaşık %1 inde gerçekten fiziksel problem vardır,geri kalan %99 luk kesimin problemi tamamen psikolojiktir.

Cinsel isteksizlik tedavisi nasıl olur?

Tedavinin amacı eşler arasında bir uyum oluşturulması ve bozulan iletişimin yeniden düzenlenmesidir.Cinsel terapi,bedensel egzersizler,cinsel egzersizler,eğitim amaçlı video izleme,kıyafet tavır değişikliği,mekan değişikliği gibi cinsel yaşama yeniliklerin kazandırılması amaçlanır.

Aynı zamanda afrıdizyak etkili takviyelerden de yararlanılır.

Vajinismus Tedavisi

Vajina etrafındaki kasların kasılması,tüm vücutta bir kasılma,endişe,korku ve panik hali,kadının bacaklarını sıkıca kapatması ve elleriyle eşini itmesine yol açan,istemsiz bir şekilde yani kadının kontrolü dışındaki bilinçdışı vajina kasılmalarına Vajinismus denir.Ağrılı cinsel ilişki ile vajinismus birbirini tetikleyebilen iki patolojidir.

Vajinanın giriş kısmındaki düz kaslardan oluşan kısım gergin ve sert olacağı için cinsel birleşmeye olanak vermez.Penis vajinaya giremez. Vajinismuslu kadınların çoğu halen bakiredir.Vajinismus ilk gece ortaya çıkar.

Sorun devam edince kadında eksiklik duygusu, üzüntü, gerginlik, suçluluk duygusu yaratırken; erkekte eşi tarafından istenmediği duygusu nedeniyle sertleşme sorunları, öfke, kırgınlık yaratır.

Vajinismusun nedenleri

En sık neden psikolojik kaygılardır.Kız çocuklarına “ cinsellik kötüdür “,”kızlık zarı çok değerli ve korunması gereken bir şeydir “ düşünceleri bu problemin ortaya çıkmasına neden olur.Bazen de cinsel bilgi eksikliği,utanma,cinsel duygulardaki baskılanma olabilir.Bazen de çocukluk döneminde yaşanan bir taciz gibi travmatik bir olay vajinismusa neden olabilir.

Vajinismus belirtileri

an geldiğinde kişi panik atak benzeri bir durum yaşar.Eşini iter,korkar,kasılır,kontrolünü kaybeder.Zamanla ise suçluluk,utanç duyma,hayal kırıklığı,kendinden nefret etme,zamanla cinsel isteksizlik

Vajinismusun tipleri

Primer vajinismus:İlk cinsel aktivite sırasında penisin vajinaya girememesi durumudur.Nedeni korkudur. Sekonder vajinismus:Genelde disparoni(ağrılı cinsel ilişki) nedeniyle gelişir.

Vajinismusun tedavisi

Vajinismus tedaviye çok iyi yanıt verir.Çiftin öyküsü alındıktan sonra mutlaka tam bir jinekolojik muayene yapılır.Daha sonra bilinçaltındaki gereksiz korkuları yenmek için cinsel terapiye geçilir.Çifte cesaretli olmaları ve başaracakları konusunda telkinde bulunulur.Cinsel terapi sırasında ayna tutma egzersizleri,çatı kaslarını gevşetme ve kasma egzersizleri,parmak egzersizleri,çubuklarla genişletme egzersizleri,sınırlı penis girişi egzersizleri gibi yöntemler öğretilir.Tüm bunlarda amaç vajinanın esnek ve genişleyebilen bir organ olduğunu kişiye gösterilmesi,ilişki sırasında yaşanan panik atağın küçük bir benzerinin oluşturulması ve kişinin bununla başa çıkabilmeyi öğrenmesini sağlamaktır.Tedavinin ikinci aşamasında ilişki öncesi ön sevilmenin uzun tutulması ve kadının yeterince uyarılması üzerinde durulur.Cinsel terapi durumun şiddetine göre 10-12 seansa kadar değişebilir.

Vajinismus tedavisi mutlaka eşle birlikte olmalıdır.

Merhaba bizimle iletişime geçebilirsiniz